Van de een op de andere dag was alles anders - your lovely memory
mama en ik

Van de een op de andere dag was alles anders

Vandaag 38 jaar geleden.

Ik was pas twee jaar oud. Op weg naar familie in Frankrijk kregen mijn vader, moeder en ik een ernstig auto-ongeluk. Door iets wat op de weg lag. Een stuk metaal dat een klapband veroorzaakte. Mijn vader heeft het ongeluk niet overleefd. Ik bleef alleen met mijn moeder achter.

Het heeft ons leven totaal veranderd

Het heeft ons zo bewust gemaakt. Bewust dat het leven zomaar afgelopen kan zijn. Van de een op de andere dag. Van het een op het andere moment.

Dat is heftig. Verdrietig. Maar het bracht ook iets waardevols.

Mijn moeder

Mijn moeder heeft me altijd verteld hoe trots ze op me is, hoeveel ze van me houdt. Juist ook omdat ze weet dat het kan dat je er zomaar niet meer bent. Ze heeft dingen voor me opgeschreven en de eerste jaren trouw fotoalbums ingeplakt. En ze vertelde me dat papa zo gek op me was. Dat hij trots op me zou zijn als hij me nu zag.

Ik heb geen eigen herinneringen aan mijn vader. Ik ken hem alleen uit de verhalen van mijn moeder. Ik heb niets van mijn vader gericht aan mij. Geen versje in mijn poëziealbum. Geen ingevuld vriendenboekje. Geen geschreven kaartje of briefje gericht aan mij. Dat mis ik.

Ik ben er heel dankbaar voor dat mijn moeder me zo vaak heeft gezegd dat ze van me houdt. Dat ze dat nog steeds doet. Zich daar zo over uitspreekt. Ze stuurt kaartjes, schrijft altijd iets persoonlijks met kerst of verjaardagen. En dat is allemaal zo waardevol.

Ik doe dat ook bij mijn eigen kinderen. Dat doe ik bewust.

Vertel ze hoeveel je van ze houdt

Toen mijn kinderen klein waren, was ik me er zo bewust van dat als mij nu iets overkwam, mijn kinderen geen herinneringen aan mij zouden hebben. Voor mij dé reden om zoveel mogelijk vast te leggen. Om elk jaar een fotoalbum af te hebben.

Uit dat album spreekt niet alleen hoeveel ik van ze hou en hoe trots ik op ze ben… ze zien ook onze ritueeltjes samen. Momenten die voor ons belangrijk zijn. Die fijne dagelijkse dingen krijgen een plek in de albums.

Hoe mooi is het als ik dan van moeders hoor dat dit precies is waarom ze met your lovely memory hun albums bijhouden? Zoals Manon, die mij vorige week zei:

“Wat als mij nu iets overkomt? Niemand weet hoe wij samen hebben geleefd. Ja, opa en oma en haar vader zullen wel vertellen over mij. Maar niet over wat onze ritueeltjes zijn. Dat we samen op de bank tv kijken, samen uit 1 bakje yoghurt eten. Dat ik haar verhaaltjes voorlees. Dit besef is een extra motivatie om dit vast te blijven leggen.”

Ik gun dat ieder kind. Om in jouw woorden terug te kunnen lezen hoe jullie het samen hadden. Omdat ik weet hoe waardevol het is om dat te hebben en te kunnen koesteren.

En omdat ik weet dat je daar als moeder jezelf ook een groot plezier mee doet.

Ik help je graag

Ik snap heel goed dat jij niets liever wilt dan ook zoveel mogelijk vastleggen voor je kind. Maar dat je daar niet altijd aan toekomt. Of niet weet waar je moet beginnen. Ik help je graag. Het is voor jou zo mooi om te doen en het is van onschatbare waarde voor je kind.

Wil jij herinneringen vastleggen voor je kind? Stuur me een mail op contact@yourlovelymemory.nl en vertel me voor wie jij dit wilt doen. Ik stuur je dan 3 waardevolle tips om mee te starten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *