Nationale Broer en Zus dag! - your lovely memory
nationale broer en zus dag

Nationale Broer en Zus dag!

Vandaag is het Nationale Broer en Zus dag. Een band tussen broer en zus, eentje die ik niet ken. Vroeger lag ik ’s avonds in bed te fantaseren dat ik een oudere broer, een tweelingzus én een jonger broertje en jonger zusje had. Het leek mij altijd heel gezellig en een veilig idee om onderdeel te zijn van zo’n grote familie. En natuurlijk ook nog eens allemaal in harmonie… want ruzie maken doe je vaak niet in een fantasie.

Natuurlijk zag ik later bij vriendinnen wel dat een broer of zus zeker geen harmonie betekende. Ik wilde graag bij hen afspreken vanwege de reuring in huis, zij bij mij vanwege de rust. Maar hoeveel gekibbel en geruzie ik ook zag, ik zag ook dat ze steun aan elkaar hebben. Alleen al omdat ze in hetzelfde schuitje zitten. Toen ging het om samenspannen tegen ouders in de puberteit en dat verandert nu naar samen voor hun ouders zorgen nu deze ouder worden. Al besef ik heel goed dat niet iedereen een goede band heeft met haar broer of zus en dat het vaak ook zorgen en spanning met zich meebrengt. Je hebt ze natuurlijk niet zelf uitgekozen.

Voor mijn dochter wilde ik heel graag een broertje of zusje. Dat broertje kwam er. En ze straalde toen ze hem voor het eerst zag. Inmiddels kunnen ze elkaar vreselijk in de weg zitten (“ik kijk niet naar jou, ik kijk uit het raam!”) (“Hou op met dat rare geluid!” “Ik adem gewoon!”) maar ze kunnen ook zo fijn samen spelen en lachen om iets dat verder niemand begrijpt. En nu ik ze net vertel dat het Nationale Broer en Zus dag is, besloten ze spontaan voor elkaar een kleurplaat te kleuren.

Ik vind de broer-zus band niet vanzelfsprekend en wijs ze er daarom op dat ze ontzettende bofkonten zijn. En dat schrijf ik ook in hun jaaralbums. Met heerlijke foto’s van gewone lol-momenten samen. Dat zijn momenten om te koesteren!

2 reacties op “Nationale Broer en Zus dag!”

  1. Ik kwam er namelijk achter dat voormalige 3FM-dj Giel Beelen in 2013 naar aanleiding van het overlijden van zijn 39-jarige zus 30 september uitriep tot Nationale Broer en Zus dag. Op de radio zei hij dat hij niemand tot iets wilde verplichten, maar dat hij toch iets positiefs wilde halen uit een heel trieste gebeurtenis. (bron: 3FM ) Ik heb een broer en ik moet er niet aan denken om hem te moeten verliezen. Ik zie van dichtbij hoe moeilijk dat is, want vijf jaar geleden overleed mijn zwager aan kanker, slechts drie maanden na de diagnose. Ondanks dat ze regelmatig (onbenullige) meningsverschillen en irritaties hadden, merk ik nog steeds aan mijn man hoeveel verdriet hij heeft van het overlijden van zijn broer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *