Het is niet alleen een vinkje op je to-do lijst - your lovely memory
moeder en dochter

Het is niet alleen een vinkje op je to-do lijst

Ik zit met mijn inmiddels 10-jarige dochter op de bank en zwijmel… oooh, ik weet nog dat je met je loopkarretje door de kamer liep… “Ik weet het ook nog!” zegt ze.

Dat kan helemaal niet denk ik. Welk kind heeft nou herinneringen van voor het tweede jaar?

Foto’s worden herinneringen

“Van de foto!” zegt ze. Ja, natuurlijk!! Want al die momenten die zo waardevol voor mij waren, staan in haar fotoboeken. En daar bladeren we zo regelmatig in dat de foto’s ook herinneringen zijn geworden.

Doordat we er nu samen in bladeren, houden we herinneringen levend. Maar niet alleen die van de foto’s. We vertellen elkaar ook meer daardoor. In het begin vertelde ik haar vooral over de foto’s. Inmiddels vertelt zij mij ook over hoe zij dingen beleefde. Dit zijn zulke waardevolle gesprekjes.

Geen eigen herinneringen

Terwijl ik die fotoboeken eigenlijk ging maken uit angst dat ik het haar niet kon vertellen. Ik was zo bang dat ze geen herinneringen aan mij zou hebben zoals ik ze niet aan mijn vader heb. Mijn vader overleed toen ik twee jaar oud was. Ik heb op een beeld geen eigen herinneringen aan hem.

Mijn eerste gevoel was dus: zoveel mogelijk vastleggen voor als ik er mogelijk niet meer ben. Maar het hebben van de fotoboeken brengt zoveel meer. Het maakt dat ik even stil sta. Dat ik bewust even terug in de tijd ga. Momenten dubbel beleef. Geniet van wat we allemaal samen meemaken. Geniet van hoe de kinderen zich ontwikkelen. Weer even bewust naar ze kijk en zie wat voor ieder typisch hem of haar is.

Het brengt zoveel meer

En het brengt ons dat we elkaar meer vertellen. Dat mijn kinderen horen en lezen hoe trots ik ben. Hoe dapper ik ze vind als ze iets doen wat ze heel moeilijk vinden. Hoe ik geniet van hoe ze zich alleen kunnen vermaken en hoe ik dat stiekem naar ze kijk.

Fotoboeken zijn niet alleen maar waardevol voor later. Het is niet alleen maar een vinkje op je to-do lijstje. Het is zoveel meer.

Ik gun het ieder kind

Het raakt me elke keer in elke vezel van mijn lijf als ik een moeder interview over haar kind. Als we helemaal inzoomen op wie hij of zij is, wat haar kind helemaal zichzelf maakt, wat ze leert van haar kind, wat ze haar kind toewenst. Het is een intiem inkijkje in het gezin van een ander. Maar vooral een waardevol moment voor de moeder om even helemaal stil te staan. En om daarna met dit gevoel de foto’s voor het fotoboek uit te zoeken.

Het zijn intensieve trajecten, een fotoboek voor een ander maken doe ik niet zomaar. Ik duik er helemaal in.

Nog meer moeders helpen

Lange tijd dacht ik na over hoe ik meer moeders kon helpen. Hoe ieder kind een fotoboek kon krijgen.

Ik gaf online workshops, live workshops maar het antwoord was nog eenvoudiger: een online cursus.

Niet alleen eentje die je stap voor stap leert hoe je een fotoboek maakt. Maar eentje die je, juist als je al jaren achterloopt, motiveert, stimuleert en helpt om nu écht dat fotoboek te maken. Om het leuk te gaan vinden, om echt iets waardevols ervan te maken. Eentje die helpt je belemmerende gedachten aan de kant te zetten. Een cursus waardoor je anders gaat kijken naar de foto’s die je al hebt en ook naar de foto’s die je nog gaat maken.

En die is er nu. En wat ben ik daar trots op! Eindelijk de kans om meer moeders tegelijk te helpen eindelijk dat fotoboek te maken.

De eerste ronde deden ruim 50 moeders mee. De meeste fotoboeken zijn gemaakt. De energie was geweldig, de rust en het vertrouwen die het geeft om nu echt aan de slag te gaan en te weten hoe je het aanpakt.

Nu is het tijd voor ronde 2. Spannend weer. Doe jij al mee? Koop nu je kaartje!

Ieder kind een fotoboek, dat gun jij je kind toch ook?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *