Waarom ik herinneringen vastleg - your lovely memory
Papa jarig

Waarom ik herinneringen vastleg

Vandaag is de verjaardag van mijn vader. Mijn vader overleed toen ik 2 jaar oud was.

Heel plotseling.

We kregen een auto ongeluk toen we met z’n drietjes in de auto zaten. Mijn moeder en ik raakten gewond. Mijn vader heeft het niet overleefd.

Een leeftijd waarvan je je later niets herinnert

2 jaar was ik.

Dat is een leeftijd waarvan je je later niets meer herinnert.

Ik ken mijn vader alleen van foto’s, een paar video8 filmpjes zonder geluid en van verhalen van anderen. Het is vreemd om foto’s te zien waar ik wel met hem op sta maar daar geen gevoel bij te hebben. Ik weet niet hoe het is om bij hem te zijn. Ik kan niet zelf oordelen of ik op hem lijk.

Het verlies van mijn vader heeft mij erg gevormd. Ik vind het belangrijk veel uit het leven te halen, te genieten. Elke dag. Omdat ik heel goed besef dat het zomaar afgelopen kan zijn.

Toen ik zelf moeder werd vond ik dat vooral lastig.

Wat als mijn kinderen mij niet zouden herinneren?

Ik wilde dus dingen vastleggen.

Vastleggen voor later.

Niet alleen in beeld, vooral ook in tekst. Ik wilde dat mijn kinderen konden teruglezen hoe blij ik met ze was. Hoe trots ik op ze was. Wat voor ontwikkeling ze doormaakten, wat ik ze toewens, hoeveel ik van ze hou. Ik schreef uitspraken op, berichtjes gericht aan hen.

En ik heb elke verjaardag een fotoalbum af.

Niet zomaar een fotoboek. Een echt herinneringsalbum. Ik schrijf er heel veel bij. Dat houdt herinneringen levend. Nu al. Maar ook voor later. Voor als ik er niet meer ben.

Of voor als later eerder komt.

Mijn kinderen hebben nu een leeftijd dat ze mij zullen herinneren. Maar ik leg nog steeds heel veel vast. Ik vind het een soort daad van liefde voor ze.

Ik gun ieder kind zijn of haar herinneringen in een fotoboek

Maar ik besef ook heel goed dat dat niet iedereen lukt. Dat het heeeeeel veeeel tijd kost. Ik zit er maandenlang, avondenlang aan te werken voor ik een jaaralbum af heb voor ze.

En ik begrijp ook dat als je eenmaal achterloopt, het een heel hoge drempel is om toch die start te maken.

Op kinderverjaardagen hier thuis zaten mijn vriendinnen eens hoopvol om zich heen te kijken “ik zie hem niet…. Zou het d’r niet gelukt zijn?’ tot ik blij vroeg: “willen jullie het fotoalbum zien?”

Toen vertelden ze me dat ze het heel mooi vinden hoor, maar dat ze er altijd ook een beetje schuldgevoel van krijgen. Dat ze dat eigenlijk ook wel willen maar al zo achterlopen.

Moeders helpen

Zo ontstond mijn idee voor your lovely memory

Om moeders te gaan helpen dat album te maken.

Om te gaan helpen die achterstand in te lopen.

Om te helpen herinneringen vast te leggen, levend te houden.

Zodat ieder kind kan genieten van zijn of haar fotoalbum.

Ik wist het al, en ik hoopte dat ik het effect op andere kon overbrengen… je herinneringen vastleggen en er bewust mee bezig zijn, dat doet iets met je.

Het doet iets met je

Lieke: “Door de vragen die Karin me stelde kwamen er weer allerlei herinneringen boven. En bovendien was het heel leuk om van alle drie de kinderen eens echt te bedenken wat ze nou zo bijzonder maakt.”

Eva: “Het is een mooi cadeau om te geven. Yara is er ook echt blij mee. Ze is er heel trots op en laat het aan iedereen zien. Ook echt leuk om daar samen met je kind naar te kijken, je gaat automatisch meer verhalen vertellen.

Manon: “Ik kende Karin nog niet en ik vond het heel bijzonder dat ik in heel korte tijd heel mijn leven aan haar vertelde. Met alle bijbehorende emoties. De vragen die ze stelde raakte iets in mij en ik voelde me op mijn gemak om mijn verhaal aan haar toe te vertrouwen. Karin is oprecht geïnteresseerd in het achterliggende verhaal. En dat zie je terug in het fotoboek.”

Van echte waarde

Ik doe wat ik het liefste doe. Herinneringen vastleggen, herinneringen koesteren. Echte verhalen ophalen. Mensen raken. Echt van waarde zijn.

Omdat ik weet wat dat betekent voor het kind.

Voor nu, maar ook voor later.

En omdat ik weet hoe waardevol dat is als moeder. Om even bewust stil te staan.

Jezelf dat te gunnen.

Leg het vast voor je kind

Schrijf jij je herinneringen op voor je kind?

Doen hoor, leg het vast voor later.

Natuurlijk help ik je graag. Meld je deze maand nog aan en maak dat jaaralbum 2020. Of zorg dat je nu eindelijk bij bent met al die foto’s van de laatste jaren. Mail me op contact@yourlovelymemory.nl als jij dat waardevolle cadeau voor je kind wilt maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *